Koppang er en del av Landkreditt

Sterkere sammen

I mars ble vi en del av Landkreditt. Hva betyr dette for deg? Jo, nå får du ikke bare landbruksmegling, men også bank, fond og forsikring samme sted. Et sterkere totaltilbud, ganske enkelt.

Selv om vi har ny eier, er vi fortsatt den samme markedsledende landbruksmegleren, men nå med tilbud innen bank, fond og forsikring i tillegg. Og alt med en høy grad av landbrukskompetanse i bunnen. For akkurat som i Koppang Landbruks- og næringsmegling, er det nettopp landbruket som ligger nært hjertet i Landkreditt, som har en historie som strekker seg over 100 år tilbake.

 

Et trygt valg

Koblingen mellom bank og eiendomsmegling er velkjent og velprøvd. Lar du Landkreditt forestå ditt eiendomssalg, kan du føle deg trygg på at vi både forstår og kan ivareta dine behov, hele veien fra eiendomssalget til finansiering og forsikring. Og etter salget sitter du kanskje igjen med en sum penger du vil spare i fond. Da har vi både kompetansen og produktene til å hjelpe deg.

Besøk gjerne Landkreditt.no for mer informasjon om vårt totaltilbud.

Relaterte innlegg

Vi har fått ny eier!

Fra og med 1. mars blir vi en del av finanskonsernet Landkreditt. For deg som kunde vil eierskiftet verken påvirke pågående eller kommende oppdrag. Vi driver videre som normalt, bare med en ny eier i ryggen.

Landkreditt er en solid og ryddig eier, med godt omdømme og en høy grad av landbrukskompetanse.  Dette er en eier som har en markedsledende posisjon, og som vil satse innen landbruksmegling. Vi er trygge på at dette vil løfte selskapet videre.

Så hva betyr dette for deg som kunde? Hos oss er det business as usual. Vi tilbyr fortsatt markedets ledende landbruksmegling. I tillegg får du som kunde et mer utfyllende totaltilbud, som ikke bare omfatter landbruksmegling, men også bank, fond og forsikring på samme sted.
Vi ser frem til fortsettelsen.

 

Relaterte innlegg

Fem tips til salgsoppgaven

Det er mange faktorer som påvirker om ditt gårdsbruk synes i markedet – og om du får solgt til riktig pris; Det er lurt å unngå høysesongen fra mai til september, og det er smart å legge seg på et prisnivå som potensielle kjøpere responderer på.

Den viktigste jobben du som selger kan gjøre for å forberede salget er å legge til rette for at salgsoppgaven blir så tiltalende som mulig. I vår erfaring er det øynene som selger. Bilder, tekst og presentasjon betyr mye for å pirre kjøpernes nysgjerrighet og interesse, og førsteinntrykket er viktig.

Vi har dyktige fotografer som venter på det riktige været og lyset for å få de fineste bildene av landbrukseiendommen din, men et bilde blir alltid best når motivet er flottest mulig i utgangspunktet.

Her er fem ting du kan gjøre for å klargjøre gården din for salg, eller «pønte brura», som vi sier:

1: Rydde

Ta en sjau i og rundt alle hus. Ting har en tendens til å samle seg opp i kriker og kroker. De tinga du skulle ha kjørt på skroten? Få det gjort. Buskas og ugress rundt låven, eller hageprosjektet som bare delvis ble noe av? Få det bort. Det er mye rot man ignorerer i det daglige som kan trekke ned førsteinntrykket. Plast og emballasje, materialer og hageavfall. Bort med det!

2: Fikse

Hus har også slitasjedeler. Vindskier, lister, sprosser og beslag. Sprukket glass i utelyset eller de slitte hengslene som gjør at døra til bryggerhuset henger bittelitt på skeive. Disse detaljene er ofte ganske lette å fikse, og man vinner mye på helhetsinntrykket med detaljene i orden. Her er det også viktig å huske på at takstmannen ikke kan ta hensyn til lovnader om utbedring, men må sette taksten etter dagens standard.

3: Vaske

Husvask er viktig, spesielt på hovedhuset. Et nyvasket og blankt låvetak gjør også et solid inntrykk. Mose, møkk og grønske må fjernes fra vegger og tak på alle hus, og avleiringer av jord og sand fjernes fra stenlagte områder. Rent og ryddig utemiljø gjør underverker for attraktiviteten.

4: Male

Lenge siden siste strøk på kledningen? Slitasje på overflatene i hovedhuset? Oppfriskning av malte vegger innvendig og utvendig er en liten investering i tid eller penger, men kan gjøre en stor forskjell på salgsprisen. Kjøperen er oftest innstilt på å pusse opp etter egen smak og sette sitt preg på det, så de store investeringene i interiøret er ikke nødvendige for salgsoppgavens skyld. Men lyse, rene vegger og nymalte overflater lønner seg alltid.

5: Pynte

For å virkelig sette prikken over i-en, bruk litt tid før fotografen kommer på å pynte huset. Ikke som til fest, men små grep her og der betyr mye. Kan møblene flyttes litt på for å slippe lyset bedre inn i stua? Henger bildene på riktig sted? Kanskje trengs det bare noen friske blomster? Bruk gjerne interiørblader eller andre prospekter som inspirasjon. Vi har også dyktige boligstylister som kan fremstille huset ditt i best mulig lys.

Relaterte innlegg

Hvorfor selge gårdsbruk tidlig på året?

Du har bestemt deg for å selge landbrukseiendommen din. Kanskje har avgjørelsen vokst fram over tid, eller kanskje har det nylig dukket opp en fin mulighet til forandring. Uansett er avgjørelsen tatt, og nå skal det selges. En av de viktigste tingene å ha i bakhodet er timing; når skal din landbrukseiendom ut på markedet?

Vår erfaring viser at selgere flest ønsker å legge sin landbrukseiendom ut for salg i eller rundt mai måned. Da er det grønt og pent på gården, mye fint vær – og gårdstun, skog og jorder tar seg godt ut på bildene i salgsoppgaven.

De siste 15 årene har vi sett en kraftig økning i antall gårdsbruk for salg. Stadig flere kjøpere ønsker seg en landlig tilværelse med ro og god plass, og det blir stadig vanligere å selge landbrukseiendom ut av familien. Det er vel og bra med fine bilder, men det finnes gode grunner til å tenke litt utenfor boksen når du skal selge gårdsbruket, slik at akkurat din landbrukseiendom får maksimal mulighet til å synes i et travelt marked.

1: Selger du tidlig på året, unngår du boomen.

Dette er det viktigste punktet. Når de fleste selgere sikter seg inn på sommermånedene, skaper det trengsel i markedet. Høysesongen er mellom mai og september, ellers i året er det relativt lite nytt på markedet. Legges din eiendom ut for salg i en av årets første måneder, vil den nyte godt av mindre konkurranse, og det er lettere å skille seg ut. Etterspørselen etter landbrukseiendom er nokså konstant, og er du synlig i markedet når tilbudet er lavest, kan det gjøre en stor forskjell.

2: Langsiktige kjøpere

Noen kjøpere har kontakt med oss i flere år før de finner den eiendommen de er på jakt etter. Hvis ditt gårdsbruk matcher deres ønsker, betyr det mye mer for dem enn når på året du selger.

3: Nytt år, nye idéer

Vi mennesker har en tendens til å følge kalenderen når vi skal forandre noe i livet eller tenke nytt. Mange potensielle kjøpere sitter lenge på gjerdet og tenker, før de kommer fram til at «neste år gjør vi det.» Da er det smart å være klar i januar.

Hvis du ønsker å selge tidlig på året, lønner det seg å ta kontakt med landbruksmegler i november eller desember. Det gir oss tiden vi trenger til å forberede salget. Det er fullt mulig å ta like flotte bilder av gården din i strålende vintersol med litt snødekke som det er i vårsola, men det krever litt mer tålmodighet og planlegging, og tid til å vente på de riktige værforholdene.

Taksering og innhenting av all informasjon om eiendommen kan også ta litt tid, så det lønner seg å starte prosessen allerede på høsten.

Med en godt forberedt salgsoppgave, vakre bilder og riktig pris – og god synlighet i markedet utenfor høysesongen – vil vi ha veldig gode muligheter til å finne riktig kjøper til din landbrukseiendom.

Relaterte innlegg

Skatt ved salg av gårdsbruk

Mange selgere av landbrukseiendommer er opptatt av skatt, naturlig nok, og det store spørsmålet er hva man må betale i skatt ved salg av sin landbrukseiendom. Vi som er meglere hos Ketil Koppang landbruks- og næringsmegling AS blir ofte stilt dette spørsmålet. Spørsmålet er ikke av en slik karakter at det er mulig å gi et kort, godt og konsist svar på direkten. Det er et sammensatt spørsmål som avhenger av en rekke variabler.

Hva skal man skatte av
Først av alt; det er svært sjeldent at man skal betale skatt av hele salgssummen. Man skal kun betale skatt av den eventuelle gevinsten. Og det er heller ikke all gevinst man skal betale skatt av.

En landbrukseiendom vil bestå av ulike bestanddeler som i skattelovgivningen kan behandles ulikt. Fra 2016 kom nye regler om at det ved realisasjon av alminnelig gårdsbruk og skogbruk, som har vært drevet som et personlig foretak, ikke lengre skal beregnes som personinntekt. Den eventuelle gevinsten vil beskattes som kapitalinntekt som beskattes med en betydelig lavere sats. (25 %)

Verdt å merke seg er at dette gjelder alminnelige gårdsbruk. Spesialproduksjoner og tomteutvikling faller utenfor da det fortsatt er næringsbeskatning for det som har virket i næring. (38 – 50 %)

Det er altså gevinsten denne skatteprosenten skal beregnes ut fra. Vanligvis har man betalt en sum for gården den gang man ervervet den, dvs. en inngangsverdi. Dersom eiendommen er ervervet før år 2004, f. eks. i år 1980, skal verdistigningen fra år 1980 til år 2004 beregnes ut ifra en bestemt formel, for å gi en oppregulert inngangsverdi. Verdistigningen fra og med år 2005 er skattepliktig.

Ikke alt blir beskattet
Unntaket er den boligen man selv bor i, derom man har opparbeidet bo- tid (Man må ha bebodd boligen i et av de to siste årene), som er regler på lik linje ved salg av en ordinær bolig. På de fleste gårder er det en eller flere boliger og det er også vanlig at man selv bebor hoved-boligen. I slike tilfeller er altså den eventuelle gevinsten ved realisasjon av slikt formuesgode skattefritt. Har man derimot en kårbolig som er utleid vil eventuell gevinst ved salg av denne beskattes. Når vi snakker om en gevinst er det «overskuddet» ved salg det er snakk om. Er det 0 i overskudd er det heller ingenting å betale skatt av.

I 2017 går skattesatsen ved gevinst vunnet ved kapital ytterligere ned til 24 %. Det er et komplekst regnestykke å komme frem til hva man må betale i skatt ved salg av en gård. På generelt grunnlag kan vi si at det ved salg av alminnelige gårdsbruk er sannsynlig at skatten vil bli ca. 10 -15 % av den totale salgssummen. Men her må man ta forbehold om at ingenting er sikkert før man har et helhetsbilde.

 

Relaterte innlegg