Ketil Koppang

Idyllisk landbrukseiendom i svært naturskjønne omgivelser

Vestsidevegen 62 , 2860 Hov

Prisantydning

17 900 000,-

Type lokale
Gårdsbruk/Småbruk
Areal
625 m²
Eieform
Eier (Selveier)
Tomteareal
8954000 m²
Byggeår
1843
Energimerking
G

Velkommen

Velkommen til Viker gård.

Beliggenhet

Viker er en gammel gård, idyllisk og solrikt beliggende ved Randsfjordens vestside. Gården ligger svakt skrånende til mot fjorden, med ca. 2 minutters gange ned til egen brygge med badeplass. Selve strandlinjen er omlag 1,8 km lang. Tunet ligger i rolige, familie- og barnevennlige omgivelser, omkranset av skog, jorder, Randsfjorden og Vikerkampen.

Eiendommen ligger i Søndre Land kommune, rett ved grensa til Nordre Land, og ca 15 minutter fra Gjøvik kommune. Man drar derfor god nytte av natur- og kulturtilbudene i samtlige 3 kommuner. Av kulturtilbud kan nevnes, kino, stadion, tennisbaner, sandvolleyballbane, skytebaner, motor- og travbane, golfklubb, idrettshall m. bl.a. håndball- og basketballballbane samt anlegg for turn og klatring, museer og gallerier. Innen en kort kjøretur fra gården finnes også flere flotte høyfjell. Spåtind høyfjellshotell har alpinbakke med skiheis, og er forøvrig et godt utgangspunkt for fjellturer. Det er heller ikke langt til alpinanleggene i Valdres og Hafjell.

Randsfjorden er et yndet rekreasjonsområde for båtfolk, badeturister, og tur- jakt- og fiskeinteresserte. Hele 14 ulike fiskeslag gjør Randsfjorden til et populært fiskeområde. Det er blant annet fin ørret i fjorden, så muligheter for god fangst er absolutt til stede.

Langs fjorden finner du utallige steder med idylliske badeplasser. Ikke langt fra gården finnes også Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter – et naturreservat med fokus på samspillet mellom menneske og natur, som tilbyr mange ulike aktiviteter og har fugleobservasjonstårn. I skogen og åsene rundt gården er det gode muligheter for jakt på storvilt, småvilt og fugl, og vinterstid kjøres det opp mange flotte skiløyper.

En drøy kilometer fra gården finner du Vestvang, det lokale samfunnshuset, som engasjerer mange gjennom sine ulike arrangementer. Vestvang har også utleiemuligheter.

Kjøretid til Dokka og Hov er ca 15 minutter, Gjøvik sentrum ca. 40 minutter og Lillehammer en liten time. Nærmeste barnehage ligger i Fluberg, ca 10 minutter fra gården.

Adkomst

Du kjenner igjen gården på låven med tårnet, det gule våningshuset formet som en «L» og alleen ned mot gårdstunet med fjorden glitrende bak.

Fra Oslo følger du RV4 nordover, tar av ved Jaren og følger skilting mot Brandbu/Røykenvik. Følg deretter veien gjennom Hov til skilt mot Fluberg bru. Ta til venstre over brua, deretter til høyre på RV245. Følg veien i 2,8 km nordover, hvor gården ligger på høyre side. Nordfra kjører du inn på RV245 ved Dokka og følger denne sørover ca. 10 km.

Jord, skog og tun

Viker gård er en stor skog- og landbrukseiendom. Eiendommen har et totalt areal på ca. 9000 daa.

DYRKET MARK
Totalt er det ca 285 daa. dyrket mark, godt arrondert, alt i ett sammenhengende stykke. Det er i hovedsak blitt dyrket korn her inntil for 5 år siden. Nå dyrkes gress med svært gode avlinger. Arealet har vært utleid, men kontrakt går ut i 2016. Leietaker er interessert i å videreføre avtalen om leie av arealet til grasproduksjon dersom ny eier skulle ønske det. Jordene sprer seg både nordover og sørover fra gården, langs Vestsideveien og ned mot fjorden. Et par steder er det behov for drenering inn til samlegrøft.

SKOG
Omlag 8150 daa. er skog. Skogen er delt i to. Vikerteigen på ca 8771 daa. totalt, og Brattlia, rett i nærheten av hovedteigen, på ca 183 daa. Produktivt skogareal er ca 7700 daa, ref. skogbruksplan fra Mjøsen skog fra 2013/2014. Detaljer fra skogbruksplanen fås ved henvendelse. Planens innhold og forutsetninger er fulgt, og kan derfor fortsatt legges til grunn (ref. verdivurdering, sept.16). Skogen er lett tilgjengelig for drift.

SKOGSBILVEI
Det er en fullstendig opprustet skogsbilvei på ca 6 km i hovedteigen. Denne ble bygget opp igjen etter flom ca 2007. Veiandeler 60/20/20, hvor Viker er hovedandelseier. Et veilag for skjøtsel og vedlikehold er etablert. Fellesvegen går til Odnes seter. Resterende veg derfra og opp til Vikersetra og videre nedover gjennom Brattlistykket, er Vikers vei, og denne gir mulighet for gjennomkjøring til hytteområdene rundt Kallingen, og videre til krysset ved Fluberg bru.

TUN/HAGE
Ca 5 daa er tun/hage. Tunet har fantastisk beliggenhet, og er opparbeidet med plen, beplantning, trær, bærbusker og frukttrær. I tillegg ligger «Storsteinen» flott til i hagen, «10 alen høy, og 50 alen i omkrets – å se på som en mektig Seterost, og flat oppå som et gulv» – som forrige eier av gården, forfatteren Ola Viker, beskrev den i en av sine mange bøker. I følge historien, ble det hugget trappetrinn i den og lagt grastorv på steingulvet ca år 1550. «Så fikk det være nok av skaperiet», men mange er de som også siden har sittet og svermet på benken der oppe til langt på natt «til ingen verdens nytte». Den fantastiske utsikten utover fjorden, mot Fluberg kirke og åsene rundt, er fremdeles like betagende. Storsteinen med blodlønn i nordre og søndre hjørne, byr på en helt spesiell atmosfære – og slik vi uttrykker oss i dag – «stedet for sjelefred, for riktig å nyte det gode i livet».

Fra hagen går det sti ned til brygga, et solfylt samlingssted for late stunder, for vannaktiviteter og båtfortøyning.

Jakt

UTMARK/JAKT OG SETER
Eiendommen har i 2016 fellingstillatelse på 5 elger, samt anledning til å jakte hjort og rådyr, foruten skogsfugl og småvilt. Setra som tilhører gården, har i senere tid blitt brukt til overnatting av jaktlag, men har tidligere også vært utleid.

Seterhuset er ca 75m2 med enkel standard. På tunet står også to uthus. Det ene inneholder utedo, stall og forrom, det andre, bod og vedskjul. Det er en sikker helårsbrønn med meget godt vann rett ved hytta. Setra er et godt utgangspunkt for turer, sopp- og bærplukking, om vinteren for skigåing. Det er merkede turstier i terrenget og bilveg helt frem.

Brattlitjernet ligger i nærheten av setra, og Viker deler tjernet med nabogård. Det er godt ørretfiske i tjernet, og bilvei helt frem.

Innhold og standard

Tunet består av våningshus, låve og stabbur, samt «gamlelåven» sydpå åkeren. I 2011 ble våningshus, låve og stabbur malt med to strøk, taket på låven inkludert.
Våningshus
Våningshuset er bygget i vinkel. Opprinnelig var det to hus på gården. Det nyeste, «Hoveddelen» fra ca 1843, ble flyttet ned til det eldste huset, og disse ble bygget sammen i 1917 med hjelp av hallen og dagligstuen i 1.etg, og Blåsalen, et soveværelse i 2.etg. Huset består derfor av to «boligdeler»; «Hoveddelen» og «Nordre del».

Areal
Totalt bruttoareal: 375kvm grunnflate + tilbygg skåle og kjøkkengang m/bod nord: 65kvm
Totalt bruksareal begge etasjer: 627kvm
Totalt primærrom begge etasjer: 625kvm

Vedlagte plantegninger er ikke målbare. Arealene er beregnet, og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene. Avvik i tegningene kan forekomme.

Hoveddel (Hd.)
Hoveddelen er fra midten av 1800-tallet. Den gang var det vanlig med okerfarge på husene, malt med linolje, noe som har blitt opprettholdt siden da.

Hoveddelen består av:
1.etg: Entré, anretning, kjøkken, spisestue, kontor/bibliotek, dagligstue, hall, toalett, dansesal
2. etg: Hall, 6 soverom, korridor og bad
Kjeller: 3 rom + egen kjeller under dansesal

Gjennom hovedinngangen kommer man inn i entreen. Derfra er det tre veier å gå; enten rett ut i den romslige hallen med galleri i annen etasje. Alternativt inn på kjøkkenet (med kjøkken følger hvitevarer), eller inn i den flotte spisestuen med håndmalt dekortapet fra den gang huset sto ferdig restaurert i 1917. Fra spisestuen er det dobbeltdør ut til en romslig sydvendt uteplass. Lysekroner i spisestue og hall medfølger ikke.

Hallen er hoveddelens midte, det pulserende hjertet i huset. Den har fire doble dører, en i hver himmelretning. Mot nord til dansesalen, husets naturlige sete for musisering og stor selskapelighet gjennom generasjoner, mot syd til dagligstuen, mot vest til entreen, og mot øst fører den ut til en romslig overbygget veranda med bred trapp ned til haven. Herfra er avstanden kort, både til Storsteinen og Randsfjorden bak. Verandaen hviler på betongsøyler, der justering av fundament bør påregnes.

I annen etasje kommer man opp i hallen med galleri og flott utsikt over fjorden. Herfra er det direkte tilgang til tre soverom hvorav to av disse har gjennomgang til Nordre del. Fra det største rommet er det nydelig utsikt over fjorden, jordet og Fluberg. Fra hallen er det også direkte adkomst til en egen fløy med korridor til bad og ytterligere tre soverom – samtlige med flott utsikt mot syd.

Nordre del (N.d.)
Nordre del har de siste årene blitt brukt av familien ved overnatting, samt noe utleie om sommeren (egen strømmåler). Denne delen av huset har to egne innganger; en kjøkkeninngang og en hovedinngang. I tillegg er det tre dører med gjennomgang til hoveddelen.

Delen består av:
1. etg: Gang, vinkelstue, kjøkken, entré, bad, og et tilbygg som bl.a. rommer gang og bod/spiskammer.
2. etg: 3 soverom, gang og bad.
Kjeller: ett rom

Gjennom hovedinngangen kommer man inn i «Blågangen». Herfra er det mot nord, inngang til vinkelstuen, mot syd, dansesalen, samt trapp opp til annen etasje, og derfra videre opp til loft. Vinkelstuen i 1. etg, er i dag møblert til to stuer og en spisestue. Lysekronen i spisestuedelen medfølger ikke. På kjøkkenet er det medfølgende hvitevarer. Innenfor kjøkkenet, et lite, enkelt bad med nyere dusjkabinett. Annen etasje har tre soverom; to med utsikt mot fjorden og et gjennomgående, med utsikt både mot fjorden og tunet. I tillegg er det et bad med dusjhjørne fra 2004.

Nord for denne delen er et tilbygg uten grunnmur for ved, ca 50kvm, samt en delvis åpen kjøkkengang (ca 8 kvm), med spiskammer/ bod på ca 6 kvm innenfor. Vedskjulet har tilgang under tak fra husets Nordre del, og egen dobbeldør utenfra for lett å kunne få inn og ut ved. Det er tendens til setningsskader i fundamentet til vedskjulet.

Loftet
Det er et uinnredet loft med gulv over hele bygningen. Loftet er inndelt i 4 deler, inkludert et «pikeværelse» i ene enden.

Låve
Låven ble bygget i 1932, og var opprinnelig på ca 750kvm. Søndre del av låven var tidligere fjøs, grise- og hønsehus. Noen år etter husdyrhold opphørte, ble gjødselskjeller tømt. Dette førte til setningsskader i grunnmur, så omfattende at denne delen måtte rives.

Den gjenstående del av låven har to etasjer og en grunnflate på ca 336kvm, inkl. tårnet på ca 83kvm. Det er gode, tørre arbeidsrom for hobby, mindre maskiner, biler og oppbevaring av utstyr. På bakkeplan, med inngang fra tårnet, er det også et isolert hobbyrom.

Uthuset består av:
Tårn i ene enden med åpent rom fra topp til bunn
1. Etg: Rom for utstyr/maskiner, stor garasje, arbeidsrom
2. Etg: Forrom over hele låven

Stabbur
Stabburet (ca grunnflate, 39kvm) ble trolig oppført på 1800-tallet, og ligger idyllisk til på tunet i tilknytning til våningshuset. Bygget er et godt bevart laftet stabbur i to etasjer, som inntil dags dato har blitt brukt til tørking og oppbevaring av kjøtt. Stabbursklokka benyttes hvert år til å ringe julen inn på gården. Bygget og klokken fremstår som godt vedlikeholdt.

Oppvarming, piper og ildsteder

Oppvarming skjer hovedsakelig med vedfyring og elektrisitet. Det er peis i dagligstue, hall, dansesal og vinkelstuen i Nordre del. Vedovner finnes i spisestue, Blågangen, vinkelstuen og kjøkken i Nordre del, samt i alle soverom i hele huset med unntak av ett. Det er to varmepumper installert i hoveddelen av huset; en i dagligstuen, og en i hallen.

I spisestuen er det opplegg for kombinert fyring med parafin/ved, med tank nedgravd i hagen. En dagtank for dette finnes også i norddelen av huset.

Reguleringsforhold

Eiendommen er avsatt til LNF-område i kommuneplanen datert 11/4-2016.

Utsnitt av plan kan sees på kommunens karttjeneste.

Diverse

Da det ikke er ajourført målebrev for eiendommen er oppgitte areal kun å betrakte som et omtrentlig areal, og hverken selger eller oppdragstaker kan innestå for at dette er korrekt. Oppgitte arealer er innhentet fra kommune og evnt. takstmenn.

Rydding: Eiendommen selges slik den fremstår ved visning. Boligen overtas ryddet – om ikke annen avtale er inngått. Øvrige bygninger og utearealer overtas som det fremstår ved visning og vil ikke bli ytterligere ryddet eller rengjort.

Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det hun/han ønsker av løsøre og tilbehør.

Annet.
Dersom ny eier ønsker overtakelse av noe møbler/inventar, kan det inngås nærmere avtale rundt dette.

Odel – Konsesjon

Det påhviler odel på eiendommen. De med best odel har fraskrevet seg sine rettigheter, og det er lite trolig at andre vil fremme krav.

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven. Det er kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon. Utfyllende informasjon om konsesjonsrisikoen står beskrevet i salgsoppgaven.

Boligkjøperforsikring

Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne boligkjøperforsikring. Forsikringen gir kjøper bistand etter avhendingsloven og dekker all advokatbistand, skadetakster og utgifter til rettsapparatet. Forsikringen har ingen egenandel. Forsikringen tegnes senest på kontraktsmøtet. Les mer om forsikringen i salgsoppgaven.

Oppgjør

Kjøpesum og omkostninger skal være innbetalt til meglers klientkonto før overtagelse. 10% av kjøpesummen forutsettes innbetalt som forskudd ved underskift av kjøpekontrakt. At kjøper skal yte kreditt til selger er et avvik fra normalordningen om ytelse mot ytelse, og kjøper kan med dette utsettes for en større risiko enn normalt i en eiendomshandel. Forskuddsbeløpet må være fri kapital, dvs. at det til innbetaling av forskuddsbeløpet fra långiver ikke må være knyttet vilkår som medfører at selger ikke kan disponere beløpet. Forskuddsbeløpet disponeres av selger etter at sikrings-obligasjonen er tinglyst, frem til dette tidspunkt er forskuddsbeløpet kjøpers penger. Det forutsettes at skjøtet tinglyses på ny eier. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg må det tas forbehold om dette i budet.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Det første budet skal inngis på budskjema påført budgivers signatur. I tillegg må budgiver ha legitimert seg. Senere bud kan inngis per e-post eller SMS til ansvarlig megler på oppdraget eller il fax nr. 69 10 17 81. Bud kan også inngis via budgivningsplattform på nett. Velges denne løsning, er det ikke krav til å sende det første budet på budskjema. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgiver at bud er mottatt.
Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Et bud er bindende for budgiver når budet er kommet til selgers kunnskap. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud, og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen.
Megler skal, i den grad det er nødvending og mulig, informere de involverte i budrunden skriftlig om status i budgivningen.
Megler er forpliktet til å legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden, og for at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må ethvert bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist. Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser skal derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis.
Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Solgt ‘som den er’

Eiendommen selges som den er, det vil si i den stand den forelå ved besiktigelse, jfr. Lov av 3. juli 1992 nr. 93 om avhending av fast eiendom (avhl.) , § 3-9 hvor det heter: Eigedom selt «som han er» el. – Endå om eigedomen er selt «som han er» eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følger av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentlig ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut frå kjøpesummen og tilhøva elles. Kjøper kan derfor ikke påberope seg noen andre bestemmelser etter avhl. kapittel 3, enn det som følger direkte av § 3-9. Dette reduserer selgers ansvar etter avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene.

Selgeren er ikke kjent med at eiendommen er beheftet med mangler i relasjon til offentligrettslige krav utover det som opplyst tidligere, jfr. avhendingslovens, § 3-2. Skulle det vise seg at slike krav likevel ikke er oppfylt, er selgeren ikke ansvarlig for disse.

Kjøper oppfordres til å undersøke eiendommen grundig og gjerne med fagmann, før bud inngis.

Jan Endre Strandbakken

Eiendomsmegler MNEF

jan@koppanglandbruk.no Kontakt oss

Vestsidevegen 62 , 2860 Hov

FINN.NO Plugin by HIRVI